MINDFULNESS TIL BØRN OG UNGE ØSTERBRO
Har du et barn, som kommer op at køre følelsesmæssigt og har svært ved at falde ned igen? Eller som har svært ved at stille sidde, fx når I skal spise aftensmad? Måske har du en ung søn eller datter, som er alt for optaget af hvad-nu-hvis tanker og bekymringer om fremtiden? Så fortvivl ikke – Mindfulness kan hjælpe dit barn med at komme disse udfordringer til livs.
Nederst på siden kan du læse nogle udtalelser fra andre børn, unge og deres forældre, om hvad de har fået ud af at gå til MINDFULNESS TIL BØRN OG UNGE.
HVAD ER MINDFULNESS?
Mindfulness handler om at skabe ro og om at have det man kalder for bevidst nærvær.
Mange mennesker – både børn, unge og voksne – er ikke særligt nærværende. Vi har en tendens til at være enten i fortiden – det der er sket – eller i fremtiden – det der ikke er sket endnu – det meste af tiden. Prøv selv at lægge mærke til, hvor meget tid du bruger på at være et andet ”sted” end lige her og nu. Gennem forskellige øvelser med fokus på åndedræt og krop øver dit barn sig i at være bevidst nærværende.
Andre lider af tankemylder. Som ordet indikerer, betyder det, at tankerne flakser forvirret rundt i hovedet, i stedet for at være sammenhængende og fokuserede. Tankemylder kan være forbundet med følelser af enten for lav eller for voldsom intensitet, og her bruges Mindfulness til at det man kalder for affektregulering. Det vil sige, at barnet eller den unge trænes i at mærke sine følelser og enten skrue op eller ned for blusset.
Det er desværre også almindeligt, at mange børn og unge ikke er i særlig god kontakt med deres krop. De har måske svært ved at forbinde kroppens reaktioner med det, de oplever, og har endnu ikke lært, hvordan tanker, følelser og krop hænger sammen og påvirkes af hinanden. Her hjælper Mindfulness-øvelserne barnet eller den unge med at mærke sin egen krop og med at skabe ro.
HVILKEN ALDERSGRUPPE HENVENDER DET SIG TIL?
Mindfulness henvender sig i udgangspunktet til alle aldersgrupper. Her i min klinik skal dit barn være mellem 8 og 17 år.
HVILKE PROBLEMATIKKER KAN DET DREJE SIG OM?
– Lavt selvværd
– Særligt sensitiv
– Introvert / ekstrovert
– Rastløshed / højt energiniveau
– Sociale relationer (vanskelige relationer til kammerater, venner eller familie)
– Skilsmisse (forældres skilsmisse, samt eventuel ny sammenbragt familie)
– Bekymringer ift. skole, lektier, fremlæggelse, eksamen
– Svært ved at sige fra / svært ved at sige nej
– Tankemylder / Hvad-nu-hvis tanker / Tanker om, hvad andre tænker om en
– Angst: Har dit barn angst, anbefaler jeg Cool Kids programmet, som du kan læse mere om under fanen af samme navn. I min klinik har I mulighed for at gå til Cool Kids enten individuelt eller i gruppe, og I kan vælge at kombinere Cool Kids med to eller flere Mindfulness-sessioner (Cool Kids Plus). Er dit søn eller datter mellem 14 og 17 år hedder angstbehandlingsprogrammet Chilled.
MOTIVATION
Det er vigtigt, at du inden opstart taler med dit barn om, hvorfor I skal hen og tale med mig. Lidt forbehold fra dit barns side er naturligt, men der skal samtidig være en motivation og et ønske om at få det bedre. Lad endelig være med at overraske dit barn en halv time inden den første samtale. Det kommer der ikke noget godt ud af. Det er vigtigt, at du tør understrege overfor dit barn, at han eller hun ikke skal blive ved med at have det så svært, at der heldigvis er hjælp at hente, og det er derfor, at I skal hen til mig.
Jeg sender jer et skema, som I skal udfylde og returnere inden opstart. Udover en række praktiske spørgsmål, bliver I bedt om at beskrive jeres barns problematik, dets historik, samt konsekvenser for familien. I har desuden mulighed for at tilføje eventuelle informationer, som I vurderer, at jeg har brug for at høre inden den første samtale.
INDHOLD OG FORM FOR DE 8 SESSIONER
Et Mindfulness forløb består af 8 sessioner. Under den første samtale tager vi i fællesskab et blik tilbage i tiden, fra dit barn blev født og til nu. Derudover taler vi om, hvad I hver især – mor, far, barn eller ung – har for mål med forløbet.
De efterfølgende seks sessioner foregår på den måde, at vi begynder med en fælles snak på 10-15 minutter omkring, hvad der er sket siden sidst, og hvor vi er i forhold til målet. Herefter forlader du klinikken, og dit barn og jeg laver forskellige Mindfulness-øvelser, kombineret med snak og let forståelig undervisning omkring det, der er svært. Denne del varer omkring 30-35 minutter. Når du vender tilbage, taler vi igen kort om, hvad dit barn og jeg har lavet, og hvad du skal hjælpe dit barn med at øve sig i til næste gang.
Til den ottende og sidste samtale deltager alle parter. Vi taler om forløbet, hvor I er henne i forhold til det eller de mål, I satte jer til at begynde med, og hvad I skal have fokus på fremover.
Hjemmeopgaver og øvelser
I slutningen af hver session vil dit barn få en eller flere hjemmeopgaver, som I skal øve derhjemme. Jeg kan kun anbefale, at I finder tid til disse hjemmeopgaver, for jo mere dit barn øver sig, jo større udbytte vil I få af forløbet. Derudover opfordres I til at lave regelmæssige Mindfulness-øvelser derhjemme, med instruks fra mig; det kan være i form af en lydfil, som jeg sender til jer.
Kognitiv adfærdsterapi
Samtaledelen er baseret på kognitiv adfærdsterapi. Det betyder, at vi har fokus på sammenhængen mellem tanker, følelser, krop og handling. En del af din opgave kan være at hjælpe dit barn med: 1) at forstå, hvad hhv. en tanke og en følelse er, 2) at blive bevidst omkring sine tanker og følelser, 3) at finde tid til at lave trinvise øvelser henimod målet, og 4) at give dit barn anerkendelse og belønninger, når han eller hun har øvet sig, herunder gjort noget modigt.
Det er min erfaring, at selv super kvikke børn glemmer at sammenligne deres erfaringer med deres forestillinger. Hvis noget er gået bedre end forventet, forsvinder oplevelsen desværre hurtigt fra bevidstheden. På den måde går massevis af værdifulde og positive erfaringer tabt, og det er ærgerligt. Jeg gør derfor en del ud af at hjælpe dit barn med at huske og fokusere på det, han eller hun reelt har oplevet. Det skal I også have fokus på derhjemme, hvilket jeg giver jer forskellige metoder til.
Planlægning af sessionerne
Under den første samtale finder vi i fællesskab datoer og tidspunkter for de første fem samtaler. Disse vil som regel ligge med en uges mellemrum. De sidste tre sessioner kan ligge med lidt længere interval imellem. Jeg vil naturligvis bestræbe mig på at finde nogle tider, der passer jer, men du skal vide på forhånd, at det i visse uger kan blive nødvendigt, at dit barn må gå tidligt fra skole, eller at du må tage tidligt fri, for at gå hos mig.
BETALING OG PRIS
Prisen for de otte sessioner er 7.200 kr. for et individuelt forløb og 10.800 kr. for et familieforløb. I betaler for hele forløbet mellem den første og anden samtale. I betaler via Netbank. Pengene kan ikke refunderes, men I kan vælge at bruge dem på andre ydelser, skyde dem til et senere tidspunkt eller give dem til en I kender, hvis noget skulle forhindre jer i at gennemføre sessionerne.
POSTKORT – MINDFULNESS TIL BØRN OG UNGE
Hvis du kender nogle i dit netværk, som kunne være interesseret i Mindfulness til Børn og Unge, sig endelig til, så sender jeg nogle postkort til dig.
UDTALELSER FRA ANDRE BØRN, UNGE OG FORÆLDRE
”Mor, tror du Lene er den dygtigste psykolog i Danmark?”
(Sarah, 13 år, på vejen hjem efter en Mindfulness-session med sin mor)
—————