Lene Hadsund

Autoriseret psykolog
Godkendt Specialist & Supervisor i Klinisk Psykologi
Psykologhuset Ydre Østerbro

lene hadsund logo
  • Terapi
    • Stress og stresshåndtering
    • Cool Kids Østerbro
  • Mindfulness
  • Personlig udvikling
  • Kurser
    • Journalskrivning
  • Supervision
    • Autorisation
    • Specialistuddannelse
    • Personlig udvikling i gruppe
  • Om Lene
    • Sådan arbejder jeg
    • Kurser og supervision
  • Priser
  • Kontakt
    • Privatlivspolitik
    • Samtykke
    • Henvendelsesskemaer
  • Blog
Forside / Cool Kids Østerbro / Chilled – angstbehandling til unge

Chilled – angstbehandling til unge

HVIS DIN TEENAGER HAR ANGST ELLER MANGE BEKYMRINGER, SÅ VIL CHILLED VÆRE NOGET FOR JER!

På denne side kan du læse en beskrivelse af, hvad Chilled er for noget, og hvem det henvender sig til. Nederst på siden kan du læse udtalelser fra nogle af de mere end 70 familier, jeg har hjulpet indtil videre.

HVAD ER CHILLED?
Chilled er et struktureret og yderst virksomt behandlingsprogram til unge mellem 13-17 år, der har angst eller mange bekymringer. Programmet er baseret på kognitiv adfærdsterapi. Det er udviklet på baggrund af Cool Kids programmet til børn med angst. Chilled har til sigte at lære unge (og deres forældre) at forstå sammenhængen mellem tanker, følelser, krop og adfærd, samt at blive i stand til at håndtere angsten eller bekymringerne.

HVORFOR BLIVER UNGE ANGSTE?
Følelsen opstår ikke tilfældigt, men skyldes at den unge forinden har tænkt en negativ tanke. Havde den unge tænkt noget andet i situationen, ville det også føle noget andet. Arbejdet med at ændre tankerne – gøre dem mere realistiske – kaldes for ”kognitiv omstrukturering”. Den unge skal i første omgang øve sig i at få øje på sine tanker og derefter lære at ændre dem. Som forælder skal du støtte din teenager i denne proces.

HVAD ER DET, DEN UNGE ER BANGE FOR?
En anden grund til at sætte fokus på tankerne er, at mange unge f.eks. godt kan sige: ”Jeg er bange for at gå i skole” eller ”Jeg er bange for at sove på mit værelse”, men kan have vanskeligt ved at beskrive, præcis hvad det er ved skolen eller ved at sove på værelset, der er skræmmende. Det er som om tankerne er forsvundet, når vedkommende ikke længere befinder sig i den konkrete situation. Til Chilled øver din søn eller datter sig i at være og blive i de skræmmende situationer, dels for at lære, hvori det skræmmende består, dels for at undersøge, om der rent faktisk sker det, det frygter eller noget helt andet!

KROPPEN REAGERER
Når hovedet er fuldt af negative tanker, og hjertet er bange, er det almindeligt, at kroppen også reagerer. Det er derfor, dit barn får ondt i maven, hovedpine, hjertebanken eller hvad det nu måtte være. Disse kropslige reaktioner vil som regel aftage, i takt med at tankerne og følelserne ændres.

LAD MIG KOMME VÆK!
Det er meget almindeligt, at tanker, følelser og krop ledsages af en undgåelsesadfærd, hvor den unge vil søge at slippe udenom eller flygte fra de situationer, der skræmmer det. Vedkommende vil ikke i skole, vil ikke med til fest, vil ikke sove på sit værelse eller ude hos kammerater, etc. Andre unge reagerer med en checkeadfærd, hvor de fx ringer, sms’er eller stiller deres forældre det samme spørgsmål mange gangen om dagen.

EKSPONERINGSØVELSER – TRAPPESTIGETRÆNING
Det er rigtig vigtigt, at du som forælder forholder dig til, at dit barn til Chilled skal udsættes for den eller de ting, der skræmmer barnet! Naturligvis ikke på én gang, men i trin, der skal øves mange gange og som gradvist bliver mere og mere udfordrende. Det kaldes ”eksponering”. Det er den unge selv, der udformer den eller de trappestiger, der er behov for, naturligvis med hjælp fra mig som psykolog og den tilknyttede psykologistuderende.

HANDLING FØRST
Hvis du synes, at eksponeringsdelen er svær at håndtere følelsesmæssigt, er du ikke alene! At udsætte sit barn for noget, det er bange for, kan virke som det modsatte af omsorg.  Af den grund er du måske tidligere kommet til at understøtte dit barns undgåelsesadfærd. Samtidig er du sikkert frustreret over, at din søn eller datter bliver ved med at være bange: Hvorfor ændrer det sig ikke?!  Mit svar er: Den eneste metode, der for alvor virker, når det gælder angst, er ’indsamling’ af positive erfaringer. Når den unge erfarer, at der ikke sker det i situationen, som det havde frygtet, ændrer tankerne og følelserne sig over tid. Du skal som Chilled forælder give din teenager mulighed for at opleve og øve sig i dette.

GRUPPEBEHANDLING
Chilled er et gruppeterapeutisk program. Det betyder, at der udover din søn eller datter og dig, også vil deltage 2-4 andre familier. De unge i gruppen vil fortrinsvis være inden for samme aldersgruppe. De fleste unge synes det er rart at møde andre unge med angst, for så føler de sig ikke nær så alene og anderledes, som de plejer. Samtidig kan det føles utrygt at skulle være sammen med nogen, de ikke kender i forvejen, især hvis din søn eller datter er genert og/eller særligt sensitiv.

EN VIGTIG BESLUTNING SOM FORÆLDER
Det er utrolig vigtigt, at du som forælder forinden har truffet en beslutning om, at ”nu skal vi gøre noget ved det her!”. Det er nemlig de færreste unge, der vil møde op til Chilled med armene over hovedet i ren begejstring, især ikke den første gang. Det er både normalt og forventeligt, at de, når dagen nærmer sig, helst vil være fri, og da kan du hjælpe dit barn ved at holde fast i den beslutning, I har taget.

BELØNNINGER
Til Chilled programmet hører belønninger. I min psykologpraksis på Østerbro sker det i form af klistermærker og/eller x’er i en notesbog. Disse tælles sammen og omsættes til andre belønninger hjemme hos jer; det kan både være oplevelser eller materielle ting. Belønningerne bruges til at markere den unges indsats (det, han eller hun har gjort) og til at sætte spotlys på de positive oplevelser og erfaringer, som både unge og voksne har det med at glemme. Du skal som forælder være positivt indstillet på at give dit barn belønninger.

HVOR KOMMER CHILLED PROGRAMMET FRA?
Chilled kommer ligesom Cool Kids programmet oprindelig fra Australien, hvor der stadig forskes meget i programmet. Det blev hentet til Danmark og oversat af Angstklinikken på Aarhus Universitet i 2009. Både den danske og den australske forskning viser, at 80 % af de børn, der deltager i et forløb, ikke har brug for yderligere professionel behandling efter forløbet er slut. Der er ingen garanti for, at angsten hos dit barn er helt væk, når de 10 uger er gået, men for alle unge sker der en udvikling til det bedre.

I FÅR REDSKABER TIL AT HÅNDTERE ANGST
En af grundene til, at programmet virker så godt, er, at det giver både børn og forældre en række konkrete redskaber til at håndtere angst, svære bekymringer og utryghed. Skal redskaberne være virksomme, er I som forældre nødt til at sætte god tid af til Chilled. Det vil sige, at I møder op hver uge, og at I prioriterer hjemmeopgaverne. Lad være med at forvente, at din datter eller søn selv tager initiativ til hjemmeopgaverne. De skal jo gøre noget, de er bange for. Giv dig selv mandat til at få opgaverne udført. På den måde vil I alle få et rigtig godt udbytte af programmet.

HVORDAN FOREGÅR DET?
Chilled programmet består i originaludgaven af 10 ugentlige sessioner á 2 timer. Hver session har samme struktur: Til at starte med, er unge og forældre samlet. Vi siger hej, og de unge får et par klistermærker. Så deler vi os op i hhv. en unge- og en forældregruppe. I hver gruppe er der tekst og øvelser, der gennemgås. Både unge og voksne får til den første session udleveret et hæfte (en manual). Dette skal tages med hver gang og danner basis for dagens session. Hæfterne beholder I efterfølgende. Mellem sessionerne er der hjemmeopgaver til såvel unge som forældre.

HVOR FOREGÅR DET?
Chilled forløbene finder sted i min psykologpraksis i København: Psykologhuset Ydre Østerbro.
Adressen er: Valdemar Holmers Gade 54, 1. sal, 2100 København Ø.

PSYKOLOGISTUDERENDE
Jeg har 1-2 dygtige psykologistuderende tilknyttet programmet. De deltager hver gang og er rigtig gode til at skabe en tryg ramme omkring de unge, også ift. eksponeringsøvelserne ”ude i den store verden”.

SOCIAL FÆRDIGHEDSTRÆNING OG ASSERTION – SÆRLIG SENSITIVE BØRN
De sidste fire sessioner har fokus på social færdighedstræning og assertion. Forskning viser, at unge som har angst eller mange bekymringer ofte er ”særligt sensitive”, dvs. har en følsomhed, som gør, at de kan have svært ved at håndtere visse sociale situationer, f.eks. at blive drillet eller se andre blive drillet. Det kan også vise sig som overstimulering, hvor barnet tager så mange indtryk ind, at det (tilsyneladende) bliver hurtigere træt end andre børn. I programmet får barnet mulighed for at øve sig i at være en ”chilled” (dvs. afslappet i modsætning til anspændt eller selvudslettende).

CHILLED PLUS MINDFULNESS
Jeg tilbyder en kombination mellem det originale Chilled program og Mindfulness. Dette kan især anbefales til unge, der har mange fysiske reaktioner på angst og bekymring, og som har brug for at lære at finde ro i sig selv. Hvis du er interesseret i at vide mere om Chilled Plus, kig under fanen af samme navn.

EN STEMNING AF TRYGHED OG HYGGE
At deltage i et Chilled forløb kan vække stærke følelser både hos børn og forældre. Derfor gør jeg meget ud af at skabe en tryg og rar stemning.

AFSLUTNING PÅ PROGRAMMET
Ved den 10. og sidste session er programmet næsten slut, og det skal fejres! Vi hygger med lidt kage eller lignende. Herefter er det tid til, at I bevæger jer videre på egen hånd.

Omkring to-tre måneder efter forløbet er afsluttet, har I som familie mulighed for at komme til en eller flere booster-samtaler, hvis I har behov for det. Nogle familier synes, det er svært at Chilled forløbet slutter og bruger booster-samtalen som en måde at fastholde de nye, gode vaner, de har lært sig.

PRAKTISKE OPLYSNINGER:

FORSAMTALE
Hvis du tror, at et Chilled forløb kunne være noget for dit barn, så skriv til mig på: mail@lenehadsund.dk. Du kan også sende mig en sms eller lægge en besked på min telefonsvarer. Mit telefonnummer er: 41 65 51 85. Derefter finder vi en dag, hvor I (far, mor og barn) kan komme til forsamtale i min psykologpraksis på Østerbro. Forinden sender jeg et skema til jer pr. mail, som du skal udfylde og sende retur inden, vi mødes. Skemaet indeholder spørgsmål af praktisk karakter, samt spørgsmål til henvendelsesgrund og historik. Under forsamtalen vil jeg spørge ind til din søns eller datters vanskeligheder, fortælle jer om Chilled forløbet, samt høre hvad I hver især har for mål med forløbet. Forsamtalen varer omkring 45 minutter.

Det er vigtigt, at du inden forsamtalen har talt med din søn eller datter om, at I skal hen og tale med mig, samt hvorfor. Lad være med at overraske dit barn en halv time inden samtalen og lad være med at være mig være den, der introducerer Chilled programmet. Det kommer der ikke noget godt ud af. At dit barn kan have visse reservationer i forhold til gruppebehandlingen er helt almindeligt, men hos især unge er det samtidig nødvendigt, at de selv er motiverede og ønsker en forandring i deres liv.

TILMELDING
Efter forsamtalen foretager jeg en vurdering af, hvorvidt Chilled er det rigtige tilbud for dit barn. Nogle unge har andre psykiske problematikker, der skal behandles først, såsom depression. Der kan også være unge, som har for svært ved at indgå i et gruppeforløb. Størstedelen af de unge, jeg har talt med i min praksis, er dog egnede til Chilled. I mellemtiden finder I ud af, om I har lyst til at deltage i et forløb. Så snart begge parter har sagt ja, og I har betalt for programmet, er I tilmeldte Chilled. Tilmeldingen er bindende.

INDIVIDUELT FORLØB
For nogle familier er Chilled som gruppeforløb ikke det rigtige tilbud. Derfor har du også mulighed for at vælge Chilled som individuelt forløb. Her deltager kun jeres egen familie. Strukturen er den samme, som når flere familier deltager, med en opdeling af barn og forældre, og med en psykologistuderende tilknyttet din søn eller datter. De første seks samtaler vil ligge med en uges mellemrum, mens de sidste fire kan ligge med lidt længere interval imellem. Jeg vil naturligvis bestræbe mig på at finde nogle tider, der passer jer, men du skal vide på forhånd, at det i visse uger kan blive nødvendigt, at din teenager må gå tidligere fra skole eller du må tage tidligt fri, for at gå hos mig. Hver session varer en time. Som med gruppeforløbet betaler I for hele forløbet mellem forsamtalen og den 1. session.

SUPPLERENDE SAMTALER
Nogle familier vælger at tage en eller flere individuelle samtaler med mig undervejs i forløbet. Det kan skyldes, at der er noget, der er for vanskeligt, for personligt eller for tidskrævende at få bearbejdet i de ugentlige gruppesessioner, hvor alle skal have mulighed for at fortælle og stille spørgsmål. En supplerende samtale varer 60 minutter.

BOOSTER-SAMTALE
Booster-samtalen er et individuelt tilbud, som hver familie kan benytte sig af efter behov, når Chilled forløbet er slut. Indholdet af booster-samtalen kan f.eks. være at få hjælp til at tilrettelægge nye trappestiger, ændre gamle trappestiger eller få svar på nye spørgsmål. Det bestemmer I. Samtalen har en varighed af 60 minutter.

BETALING OG PRIS
Pris for de enkelte ydelser kan du se under fanen “Priser”.

Betaling for forsamtalen, supplerende samtaler samt booster-samtaler sker kontant eller via Mobile Pay.
Betaling for Chilled samt Chilled Plus (inkl. Mindfulness-sessioner) sker via netbank. Du betaler for hele forløbet mellem forsamtalen og den 1. session.

Er dit barn aktivt medlem af Sygeforsikringen Danmark, kan I få 1.000,- kr. refunderet efter forløbets afslutning. Det er mig som psykolog, der foretager indberetningen; Du skal blot oplyse mig om dit barns cpr.nummer.

Har du en privat sygeforsikring, kan du måske få Chilled forløbet betalt igennem den. Hør dit forsikringsselskab ad, så finder vi ud af, hvordan vi ordner det praktiske.

  • Cool Kids Østerbro
    • Cool Kids Plus
    • Chilled – angstbehandling til unge
    • Angst: Diagnoser og symptomer
    • Udtalelser fra børn og forældre om Cool Kids Østerbro
    • FAQ – Ofte Stillede Spørgsmål
  • Skriv til mig
  • Find os på kort
  • Skriv til mig
  • Find os på kort

Kontakt mig på mail@lenehadsund.dk eller 41 65 51 85

Lene Hadsund | Psykologhuset Ydre Østerbro | Valdemar Holmers Gade 54, 1. sal | 2100 Kbh. Ø | CVR 31918634
Copyright © 2021 — Lene Hadsund • All rights reserved • Log ind